Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 2 november 2014 09:42

Idag är en utomhus dag. Det kräver oxå sin mat. Lättpackad och något som kan ätas både kall och varm. Piroger är lösningen, välmättande gott och smidigt. Går att förbereda någon dag innan utan att de skulle bli dåliga. Hungriga magar blir ingen glad av.

Av Fredrik Söderberg - 1 november 2014 19:12

Man måste inte äta festmat enbart för att det är helg. Det viktiga är att det är välgjort, bra smaksatt och lagat med omsorg.
En trevlig lasagne fungerar utmärkt efter en dag på språng en lördagskväll. Att vara pretentiös och överambitiös är ingen bra egenskap. Ät det som passar för stunden men gör det med omsorg.

Fungerar väl på lördagskvällen.

Av Fredrik Söderberg - 1 november 2014 14:26

Allhelgona är en tradition i en stor del av vår värld. Var på typiskt traditionsenligt thailändskt med mängder av mat från olika provinser från landet.
Mycket vällagad och stor igenkänningsfaktor men inget som någonsin serverats på en thaikrog. Synd att det aldrig når ut till den breda massan.
Avslutade med en kokosmjölksoppa med planbladspasa( enkelt förklarat) mycket smakrik och söt.

Av Fredrik Söderberg - 29 oktober 2014 19:06

Wallenbergare är alltid lika uppskattat. En färsbiff med extra krydda, allt som behövs är: finmald kalvfärs(500g till 4p) 2 äggulor 3dl vispgrädde 10g salt 3g mald vitpeppar riven muskot lite kryddpeppar och ytters lite kryddnejlika. Blanda väl men undvik att blada för länge. Ha i lite ströbröd om så önskas för lite fastare koncisten. Forma biffar och vänd i pancomjöl(japansk ströbröd) stek i smör på medelvärme och kör klar i ugn. Servera med en len potatispuré råröda lingon brynt smör samt gröna ärtor med finhackad scharlottenlök.

Av Fredrik Söderberg - 26 oktober 2014 08:38

Att ställa fram ett helt fat på bordet när maten ska serveras är väldigt praktiskt. Få har bra serveringsfat hemma, men en långpanna till ugnen har de allra flesta. Bara att lägga på ett smörpapper och lägg på det som ska serveras. I det här fallet rotfrukter varm rostbiff riven pepparrot brynt karamelliserad lök. Trendigt och bra.

Smidigt för alla

Av Fredrik Söderberg - 24 oktober 2014 21:03

Biff Rydberg är en riktig restaurangklassiker. Har kört den otal gånger. En lyxig pyttipanna som alltid är överprissatt. Gott så det förslår javisst men den gör sig bäst i hemmamiljö. Råstek tärnad potatis, bestäm vilken storlek och gör alla lika stora. Tärna oxfilé i lika stora kuber. Låt de ligga i rumstemperatur ett tag innan stekning. De ska få fin färg och vara lagom blodiga i mitten. Jag serverar alltid karamelliserad gullök till som får bräseras snabbt i lite öl. Äggula och riven pepparrot komplettare.

Av Fredrik Söderberg - 19 oktober 2014 09:19

Enkelt tilltugg innan maten är alltid en bra start på en lång måltid. Nu är det pumpatider så vad kan passa bättre? Här en variant med tunt skivad som marinerats i lite salt socker citron som fyllts med en len puré. Den enda garneringen som behövs är några rostade pumpafrön. Lätt att förbereda och mycket uppskattar.

Av Fredrik Söderberg - 18 oktober 2014 20:04

Ett självklart val till lunch vid besöken i Köpenhamn är smörrebrödslunchen. Egentligen inget märkvärdigt men både stämningsfullt och traditionsenligt. En välgjord smörgås med rejält med fyllning. Har en faiblesse för stekt spätta med dansk remoulad samt leverpastej bacon saltgurka. Så gör några sköna mackor med favoritfyllningen och avnjut med något välkylt.

Ovido - Quiz & Flashcards