Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 17 november 2014 13:09

De flesta sitter på kunskapen att få ihop en enkel pannbiff. Här kommer några handfasta tips på sätt att få ut mer per kg och godare smak samtidigt som man drar sitt strå till stacken för en bättre miljö.
400g nötfärs räcker här gott och väl till 4-5 personer.
Bryn en gullök i matolja, rejält brynt för en bättre smak. På slutet lägg 1dl kokta vita bönor i tillsammans med några hela persiljekvistar. Stek runt någon minut och lägg i en bunke och mixa sedan får den stå i kylen för avsvalning. När det blivit kallt bandas färsen i tillsammans med lite skånsk senap 10g salt och 2g vitpeppar 2hela ägg och tillsätt ströbröd så det går att forma biffar. Forma portionsbiffar och stek. Kör klart den i ugn, gärna upp till 71grader.
På så sätt får man ut mer biffar utan att använda mer nötfärs. Ekonomi, smak och miljö i skön symbios.

Löken får gå ett tag till.

Av Fredrik Söderberg - 16 november 2014 21:50

Alla söndagar består inte i en tvårätters middag och en lättsam stämning. Efter två träningspass så tryter även lusten till ett långpass matlagning. Kroppen kräver snarare föda en finess. Rester från gårdagen fungerar mer än väl.
På söndagskvällen lägger jag alltid lite bönor i blöt. Låt de ligga i rejält med vatten och då blir de lättare att koka när man kommer hem efter jobbet. Alltid gott att blanda bönor i mixsallad eller bara äta som de är naturella eller marinerade i vinigrette. Linser behöver dock aldrig blötläggas. De röda är dock inte alltid så lätta att hantera då de lätt kokas över och blir puré. Gör då en god soppa på dem med gul curry och kokosmjölk.

Av Fredrik Söderberg - 15 november 2014 21:11

Favoritsoppan alla kategorier är den aromatisk soppa från Sydostasien. Ursprungligen från Kina men serverats länge i Thailand.
Grunden är en buljong på fläskben eller ännu hellre revben(då äter man även dem) . Buljongen kryddas med inlagd vitlök gullök morot korianderrot och svampsoja. En kryddpåse innehållandes svartpeppar gojibär och szechuanpeppar. Koka upp och summa väl, tillsätt skivor på rättika om ca 3-4cm. Skjud i 1,5timme och skumma av då och då.
Fläskkarré skivas i 3cm breda skivor och marineras i en speciell kryddblandning som finns i butiker som säljer varor från Sydostasien. Tillsätt lite extra sirap eller honung och låt marinara i påse(helst över natten) kör av karrén i ugnen och låt svalna. Skiva upp i passade bitar.
Servera med nudlar(bredare än vanliga) broccoli rosade jordnötter rostad vitlök. Krydda upp med lite ättika socker och chili efter behag. Slå på buljong över och blanda väl. Smaka av och ev justera smakerna.

Buljongen

Slutprodukt

Av Fredrik Söderberg - 15 november 2014 13:08

Här är ett bra recept på våfflor. För det är ju på det viset att det är lika lätt att göra egen smet som att bland pulver från Ekströms.
För 16-18st
4ägg
7dl vetemjöl
8dl standard mjölk
4tsk bakpulver
Blanda i en rymlig bunke och tillsätt 200g brynt smör(för nödigare smak)

1 1/2dl smet i varje lagg är mallen, grädda till önskad färg.

Av Fredrik Söderberg - 15 november 2014 10:05

Frukosten kan i många fall bli ett undanskuffat mål. Kaffe på ståendefot och en macka med något näringsfattig i farten. Passa på att ta en lång Lördagsfrukost istället, plocka vad kylen har att erbjuda. Köp några goda juicer, yoghurtar, frukt och grönsaker. Låt det hela ta en timme eller två, alla måsten lär göra sig påminda tids nog.
Min favorit är franska yoghurt med hallonsmak, löskokta ekologisk ägg(gulan är orange) surdegsbröd (gärna från Lindeberg) och prästost. Lite för mycket presskaffe utan vare sig socker eller mjölk och enhelgbilaga från någon stor morgontidning.

Av Fredrik Söderberg - 14 november 2014 22:47

Nu börjar smaken gå ut tomaterna och återkommer inte för än tills nästa sommar. Rostade dem med socker flingsalt grovmalen svartpeppar backtimjan lagerblad och apelsinskal så träder en behagligare smak fram. Servera dem med tjockt skivad rödlök som stekt i fettet från rostlock(överkurs) och glacera av dem med en skvätt balsamicovinäger. Lyft löken och spar fett/vinäger, krydda upp med svartpeppar salt och socker och en god vinägretten är klar att slå över tomaterna och löken. Fritera bladpersilja till garnering. En förträfflig sallad till varm rostbiff med bearnaisesås.

Folie är bra som underlägg

Av Fredrik Söderberg - 13 november 2014 17:42

Är svårt förtjust i blodpudding med tillhörande stekt rimmat fläsk eller bacon om man så vill, äpple rödlök brynt smör och rårörda lingon. Så enkelt och så förbaskat gott. Dock tenderar det enkla bli det svåra när det ska slarvas med det enkla. Ge blodpudding bra stekyta, stek fläsket rejält knaprigt och sautera äpplet/löken väl men äpplet ska behålla spänsten och syran ska precis ha lämnat löken. Smöret ska vara nötigt och lingonen precis så sockrade dom krävs. Enkelt, javisst men hoppa över slarvet.

Enkelheten

Av Fredrik Söderberg - 12 november 2014 15:49

De flesta gillar dubbelpanerade produkter som schnitzel och panerad fisk. Det är ju såklart inget man ska köpa färdigpanerade från frysdisken. Köp norsk sej(den danska gråa varianten är ingen rolig historia) vänd i mjöl, uppvisade ägg och avsluta med ströbröd. De Japanska varianten av ströbröd ger extra frasigast. Om man vill vara ekonomisk gör man eget, bara att spara vitt bröd tills önskad mängd uppnåtts, sedan är det bara att mixa i beredare. Har man kanter av surdegsbröd(levein) så är det bonus med inget måste. Servera fisken nystekt med curryremoulad och kokt potatis som fått sauteras upp med lite smör salt och skuren dill.

Ovido - Quiz & Flashcards