Senaste inläggen

KB

Av Fredrik Söderberg - 10 november 2014 21:30

KB är en riktig restaurangklassiker beläget på Smålandsgatan 7 i huvudstaden. Tiden har i många avseende stått still och de detaljer som renoverats har gjorts med varsam hand. Baren som ligger till höger efter den smala foajén är ett stycke kulturhistoria. Väggmålningarna från 30-talets stora konstnärer med bla Robert Högfeldt är fantastiska likt de som pryder festvåningens väggar en trappa upp från matsalen. Matsalen känns genuin och matsalspersonalen bär klassisk uniform och sköter sitt jobb med stor yrkesstolthet.
Maten är av klassiskt svenskt snitt tyngd av tradition. Vill man ha innovation så har man valt fel krog. Ett krogbesök ska vara en helhetsupplevelse och då har man hittat rätt.

Av Fredrik Söderberg - 10 november 2014 07:53

Efter en helgen gör sig den inte helt igenom populäre måndagen sig påmind. November hjälper väl inte till med det roliga för den delen heller. Passa på att gå ut och ät på måndagen, trycket på krogarna är betydligt mindre. Att ta med sig barnen och komma lagom till middagen öppnar vid 17.00 är optimalt. Unna sig en två rätters och ändå komma hem i skaplig tid är mallen. Så jag slår ett slag för krogen en grå måndag.

Av Fredrik Söderberg - 8 november 2014 23:04

Det låter lite väl pretentiöst att säga att man bara äter surdegsbröd. Det tror jag det är få som gör oxå även om de vill påskina det. Jag äter gärna surdegsbröd som är hårt avbakat, men tycker för den saken inte att allt jästbröd är av ondo. Vill vardags får även tarvligt industribröd duga, vardagen är en förtjusade begränsning. Däremot kan man försöka, åtminnstånne en helg i månaden köpa bra bröd från sin favoritbagare.

Från från Lindeberg

Av Fredrik Söderberg - 7 november 2014 08:34

Har lite svårt för specialdagar, men kladdkakasdag är i dag och jag bjuder på bra recept som är fritt från gluten.

100g råsocker(alt strösocker))
1dl grädde
100g choklad 60%kakao
100g smör
3äggulor
3 uppvispade äggvitor

Karamellisera sockret, slå på grädde och vispa ut(ev en skvätt grädde till) lägg i chokladen och smält. Klicka i smöret, dra av från värmen låt svalna i ca 5 min sedan tillsätt gulorna. Vispa vitorna och vänd i chokladsmeten. Fyll en form och baka av i 180grader i 22 min.
Kräver visst handlag men man slipper allt gluten, värt besvärdet kan jag intyga.

Av Fredrik Söderberg - 5 november 2014 19:14

När vardagen rullar smärtfritt är det ju sällan några bekymmer. Men när det blir grus i maskineriet är det inte lika roligt. En hjälp på vägen är Veckoplanering av middagsmaten och tillhörande lunchlådor om det förkommer sådana. Att strukturera upp nästkommande vecka på helgen hela familjen är ett trevligt inslag. Alla får komma med förslag på vad som ska ätas, så slipper man sura miner. På så sätt blir vardagen tidseffektiv och vardagen rullar på utan gnissel, åtminstone på matsidan.

Av Fredrik Söderberg - 4 november 2014 20:49

Tycker att linser är riktigt njutbart. Finns ett bra utbud av olika sorter, vanligast är gröna och röda. Bra vardagslinser, de röda är väldigt lättkokta medan de gröna behöver sjuda i ca 20min. Jag brukar skölja de gröna då de kan innehålla småsten, kokar upp i rikligt med vatten och rejält med salt. De röda brukar jag fräsa i olja tillsammans med lök vitlök och kryddning som är anpassad efter vad rätten härstammar. Slå på lite vatten, låt koka upp sedan får de dra på eftervärmen.
Sedan utgör de basen till smakrika linsbiffar tillsammans med kokt pressad potatis ett ägg och lite ströbröd. Krydda biffarna med chili garamasala,curry,riven ingefära,stött kummin, vitlök, gurkmeja, lite koriander och kanel. Blanda och forma biffar, vänd i ströbröd som blandats med pumpakärnor och solrosfrön. Stek gyllenbruna och kör klart i ugnen. Servera med linsdhal, samma kryddning som i biffarna som fräses i olja tillsammans med gullök slå på tomatkross låt koka ihop sedan slår man på kokosgrädde smaka av med salt. Bra vegrätt där naanbröd och basmatiris kompletterar.

Bra vego

Av Fredrik Söderberg - 3 november 2014 21:26

Winergulasch är en bortglömd pärla. Samma kryddning som traditionsenligt gulasch men gjord på fläskkött. Fläskkarré är att föredra enligt mitt tycke. Serveringen skiljer sig oxå, en len och fin potatispuré samt surkål. Bara godsaker och mer fulländad som rätt. Surkålen som finns i vanliga livsmedelsbutiker duger bra som bas. Koka upp och krydda på med mer vitvinsvinäger enbär kummin skivad gullök och bacon låt puttra och smaka av. Vill man ha en fastare kål så finriv potatis av mjölig sort, låt den koka med några minuter så drar surkålen ihop sig.

Av Fredrik Söderberg - 3 november 2014 06:16

Har tagit upp denn här salladen tidigare men vill ännu en gång hylla den heta somtamsallad. Riven papaya (i det här fallet morot) fisksås socker lime vitlök räkpasta och små torkade räkor och mängder med chili. Den fulländar måltiden och öppnar upp alla smaklökarna. Vrid upp styrkan för varje gång och njutningen ökar.

Mallen

Ovido - Quiz & Flashcards