Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 11 januari 2015 19:48

Eftersom vädret inte inbjöd till någon lägre vistelse utomhus så avverkades några timmar i köket.
Planering inför den stundade veckan och tre middagar färdigställda. Varav två vegetariska, återstår att se om det faller i god jord.
En linsbiff på röda&gröna smaksatt med curry spiskummin kardemumma kanel chili limeblad koriander. Panerade i pancomjöl solroskärnor och pumpafrön.
Till det en dhal med tydligt chilibett avrundad med kokosgrädde.

En veglasagne med sojafärs och krämig sås på jordärtsskocka&spenat, toppad med vällagrad Grevé. Båda välgjorda och smakrika men det är svårt att övertyga och bryta middagsmönster. Dock väl värt ett försök.

Grund till linsbiffar.

Av Fredrik Söderberg - 10 januari 2015 20:02

Finns oändliga varianter på tomatsås beträffande smaksättning och tillvägagångssätt. Den flesta är rörande ense om att de behöver lång koktid.
Fräs scharlottenlök vitlök och motor långsamt i olivolja. Slå på lite god balsamicovinäger, lagerblad och några kvistar busktimjan och minst två burkar skållade hela tomater, gärna saltåkvarns. Salta och några varv på svartpepparkvarnen.
Sätt in hela kastrullen i ugnen på 140grader och låt stå i ca 1,5timmar.
Lyft ur timjanskvistarn och lagerbladen och mixa. Sedan har man en bra grund till köttfärssås eller till nykokt pasta. Tomatsås är en riktig allround, kan varieras mycket och har ett brett användningsområde

Tydlig röd färg innan mixning

Av Fredrik Söderberg - 5 januari 2015 20:30

Efter ha ätit sig genom jul&nyår så är vardagen tillbaka om än med ena hjulparet i helgen.
Öppnar upp veckan med klassiska Wallenbergare med potatispuré små gröna ärtor med finhackad scharlottenlök brynt smör och råröda lingon. Inget krångel, fettstinnt och förtjusande.

Till fyra personer behövs:
400g finmald kalvfärs
3dl grädde
2 äggulor
Salt vitpeppar kryddpeppar nejlika muskot.
Ströbröd till panering.

Blanda ihop kalvfärsen och stöt i lite ströbröd för något fastare färs. Vänd i ströbröd och bryn gyllenbruna i levande smör och kör klar i ugn. Servera omgående med ovan nämnda tillbehör.

Av Fredrik Söderberg - 3 januari 2015 14:39

Om man med jämna mellanrum köper hel kyckling så byggs lagret med skrov i frysen sig ganska fort. Om man nu spar dem vill säga. Om man inte gör det är det hög tid att börja. Att gör buljong på kyckling är en bra bas i såser och en bra smaksättare i grytor. Ta fyra frysta skrov och låt tina i diskhon över natten. Skölj dem noga dela dem på mitten så ryms de lättare i kastrullen. Slå på vatten så det täcker skroven och tillsätt några teskedar salt. Koka upp och skumma väl. Tillsätt en gullök delad i fyra en delad palsternacka några lagerblad och några hela vitpepparkorn. Låt sjud i några timmar. Sil av i en ren kastrull och koka ned till en kraftig buljong. Sila genom en finmaskig sil och gärna en kökshandduk. Då får man en klar fin buljong. Häll upp i formen man vanligtvis använder till att iskuber i. Sedan är det bara att frysa in och använda vid behov.

Av Fredrik Söderberg - 1 januari 2015 12:30

Alla och en var vet ju att det nya året ska börja med nya rutiner och löften om träning samt sundare kost. Det brukar avspegla sig inte allra minst på gymmet och försäljningen av kokböcker med de senaste rönen om dieter.
Här följer ett recept som är vårdande för själen och mättar magen. För vad passar bättre en dag som denna än en härlig fläskpannkaka med råröda lingon?
Vispa samman 3,5dl vetemjöl med 4dl standard mjölk så den är fri från klumpar. Tillsätt ytterligare 4dl mjölk och sex st hela ägg.
Tärna rimmat fläsk(köp helt i bit) och stek knaprigt. Häll av överflödigt flott .Värm upp ugnen till 225grader. Jag brukar värma långpannan samtidigt, när ugnen är varm så lägger man i en rejäl klick smör som får fräsa ur i långpannan. Fördela fläsket och slå på smeten, baka av i mitten av ugnen i ca 25 min.
Servera med rårödalingon och ett stort glas mjölk.

Av Fredrik Söderberg - 14 december 2014 20:57

saffransbak kräver både planering och är tålamodsprövande. Först ska saffranspulpen stötas i socker och läggas i romlag i två veckor. God planering krävs med andra ord. Sedan ska det sättas deg, använd den traditionella färskjästen och inte den för söta degar. Man vill ha lång jästid för att få ut så mycket smak som möjligt.
När man väl kommit till själva formadet av lussebullarna så ska de jäsas i ett jässkåp. De görs enkelt genom att placera en form med varmt vatten i botten på ugnen. Sedan kör man in plåtarna och låter lussekatterna stå där tills de jäst till dubbel storlek. Ta ur dem i ugnen och värm upp den till 235grader och kör in en plåt i taget. Baka i 4-6 min till de fått önskad färg. Pensla när de kommer ur ugnen med uppvispat ägg med lite vatten och salt i. Låt ligga på galler och svalna något innan de intas med ett stort glas mjölk av valfri fetthalt.
Tänk på:
Använd vetemjöl med högt protein
Blötlägga russinen i minst 20 min i antingen kallt vatten eller rom.
Använd vit sirap istället för socker.
Jäs i en rymlig bunke med lock.
Arbeta degen väl i blandare.

Låt degen arbeta i 20min

Ett skolexempel

Av Fredrik Söderberg - 12 december 2014 21:51

Var allt annat än nöjd med julbordet på riksarkivet i signerat Hellberg&Ekstedt frontfigurer för Stureplansgruppen. Har ett otal gånger sökt Christian Hellberg men hans mail är inte längre aktuell. När jag söker källarmästaren på Griffins så möts man av tystnad. Mailar vice vd:n Per Gunne och även där är det tyst. Vet inte om det är en medveten strategi av Stureplansgruppen att inte svara på mail eller om Hellberg är urfasad. Svårt att avgöra då ingen behagar svara, likväl kvarstår mitt missnöje och nu är det knappast mindre.

Av Fredrik Söderberg - 6 december 2014 23:10

Det är inte helt okomplicerat att göra vårrullar.
För och främst så ska man göra fyllningen. Den kan varieras oändligt, finns inget rätt och riktigt. Men en bas på strimla vitkål champinjoner groddar fläskfärs bambuskott glasnudlar som stekts i hop är en bra start. En del vill ha i räkor och morot, inget fel i det. Kom ihåg att hänga av fyllningen då man i möjligaste mån vill ha en sån torr fyllning som möjligt då vätskan kan blöta upp vårrulledegen. Det blir en mindre angenäm historia att fritera dom kan jag lova.
Sedan ska det rullas i hop utan att fyllningen åker ur rullen. Det gäller att rulla rullen bra så det inte blir luftfickor men inte för hårt så den spricker.
Friteringen sker på 160 gradig olja och om fyllningen var rumstempererad när rullen åkte i frityrkoket så är chansen för en genomhet rulle överhängande.
Ingen gör snygga vårrullar på första försöket, det ska man ha i åtanke.

Fyllning

Degen

Rulla på

Färdigt resultat

Ovido - Quiz & Flashcards