Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 22 februari 2015 20:16

Hur ska man på förhand veta vilket stekfläsk som är det bästa? En tumregel, som även hår att tillämpa i mycket annat är att köpa dyrt är att köpa billigt.
Personligen föredrar jag att köpa helt och skiva själv. Möjligtvis överkurs, men värt att åtminstone prova en eller två gånger. Billigare varianter innehåller mer vatten och det tenderar att sprätta rejält i stekpannan och eftertorkningen blir omfattande. Sila av det överflödiga fettet och stek exempelvis raggmunk i det för extra smakförhöjare.

Fläsk släpper en del fett.

Av Fredrik Söderberg - 8 februari 2015 09:50

viltfärs har generellt kraftig smak och behöver smakstöd. Dessutom behöver den blandas med någon färs av naturellt slag som exempelvis kalv eller fläsk. Om man har riktigt god framförhållning så kokar man en god gräddsås dagen innan smaksatt med rejält med brynt lök klassiska kryddor som enbär sirap och ansjovis. Örter som timjan och rosmarin lyfter anrättningen några stek. Var dock något varsam med rosmarin då det lätt ger en smak av barr. Gör en relativt lös färsblandning av gräddsåsen färsen och något ägg. Stöt i ströbröd och låt det svälla innan biffarna formas och stekt. Serveringsförslagen kan som alltid varieras i det oändliga.
Men en god potatispuré smaksatt med rotselleri och en len gräddsås och råröda lingon är aldrig fel. Brysselkål eller någon slags böna ger fint ackompanjemang.

Av Fredrik Söderberg - 1 februari 2015 09:52

Tom yum gai kommer ofta i skym undan av den mer populära varianten tom ka gai. Förmodligen är det den mer anpassad till värst smakregister med den avrundade kokosmjölken i. Personligen tycker jag inte att kokosmjölken behövs då den tenderar att få rätten till att smaka kryddig sololjs.
Recept på yum är dessutom svårare att hitta på svensk, men ta ett ka recept och uteslut kokosmjölken så är du hemma.
Noterade dessutom att allas vår mat-Tina blandar in ingefära i sin variant. Där har den knölen inget att göra, man ska använda galangal som finns i välsorterade mataffärer.
Det påminner om varandra något i utseende men har inga andra gemensamma nämnare.

Av Fredrik Söderberg - 31 januari 2015 09:11

Att trender kommer och går är knappast någon nyhet. Vissa produkter och maträtter består och blir klassiker som kan plockas upp igen utan att vara helt fel.
Om chiapudding kommer att bli en klassiker i hälsodjungeln är väl knappast troligt. Men för den sakens skull så ska man inte passa på att hoppa på treden och skapa sig en uppfattning. Det kommer inte bli någon bildskön historia, men god och med en lång mättnads känsla.
Passar utmärkt som mellanmål eller som kvällsmål.
Det här är en variant:

1dl chiafrön
4dl mandelmjölk
1msk Ekologisk kakao av hög kvalité
2 msk gojibär
1 kryddmått äkta vaniljpulver

Blanda i en form och låt sväll i kyl över natt. Enkelt gott välgörande

Inte så vacker men gott så det förslår.

Av Fredrik Söderberg - 24 januari 2015 20:31

Griffins steakhouse i regi av Christian Hellberg är genuint bra. Ofta fullsatt med bra puls. Trevlig personal som är sådär lagom påpasslig.
Maten är såklart det självklara dragplåster, bra mat utan onödiga krusiduller. Eftersöker man en krog där man som gäst känner sig bekväm och man känner igen sig i menyn har man landat rätt. Prisvär är det till råga på allt men det är bara en bonus.

Bra start

Bra avslutning

Av Fredrik Söderberg - 21 januari 2015 21:10

strömming ska enligt Livsmedelsverket endast intas vid ett fåtal tillfällen per år. En rekommendationen jag på intet sätt motsäger. Så när tillfället ges att äta den blänkande och alldeles fantastiska fisk från Östersjön så måste det vara bra, riktigt bra. Strömmingen får inte vara för stor(den byter namn till sill söder om Kalmar) den från Gävle har bra storlek. Pinfärsk är en dygd, skölj den och marinera i lite grädde dill salt och peppar i någon timme. Lyft ur och lägg flundror. Vänd sedan den i en blandning av grov rågmjöl och ströbröd. Stek frasiga i levande smör. De självklara tillbehören är brynt smör rårödalingon och en välgjord potatispuré.

Av Fredrik Söderberg - 17 januari 2015 20:24

Ingen har en slätstruken inställning till koriander. Antingen så är man förtjust i den eller så avskyr man den som jälvulens påfund.
Och att omvända någon är ingen lätt uppgift. Att välja rätt odlad är en väg att gå, köp koriander med roten kvar. Finns i butiker med asiatiska livsmedel. Den är inte stickig utan rund och aromatisk på ett behagligt sätt utan att det smakar tvålkopp. Roten används till aromatiska buljonger och soppor. Örten har en tendens att ta över så doseringen är viktig. Många tycker sig laga thimat så fort koriandern är hemköpt. Koriander är inte så flitigt förekommande i det thailändskaköket som många tror.

Spar roten

Av Fredrik Söderberg - 16 januari 2015 21:06

Att få till den rätta stekgraden på helstektkött kräver det rätta handlaget. Ta fram köttet ut kylen åtminstone en halvtimme innan det ska brynas. Salta&peppra och bryn på köttet ordentligt. När man ska köra i ugnen finns två vägar att gå, hög eller låg värme. Kör man på högre temperatur så måste msn ta ut köttet tidigare och lägre vilotid krävs. Dock så föredrar jag att köra på högre temp då köttet tenderar att påminna om skogsholmslimpa vid låg tempskörning. När man vilar köttet så är smörpapper att föredrar då den släpper igenom värme. Folie isolerar och köttet vilar över. Ta ut köttet vid 52grader om man kört på 175grader. Låt vila ca 10-12min och köttet ligger runt 55-56grader vid tranchering. Öva och prova sig fram är alltid det bästa för att bli en lyckosam kock.

Bra stekgrad

Ovido - Quiz & Flashcards