Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 5 april 2015 08:18

De glutenfria alternativen tenderar allt för ofta bli torra trista och smaklösa. Ofta är det bristen på fantasi och handlag. Att göra anslagen till tårtor glutenfria är enkelt och de blir lätta och luftiga.

Vispa 4 st hela ägg med 180g strösocker fluffigt, runt 7-9min.
Vispa i 150g potatismjöl och 1 1/2 msk bakpulver.
Baka av i en springform på 24cm i 175grader i 40min.

Enkelt och garanterat bra.

I väntan på bli princesstårta

Av Fredrik Söderberg - 4 april 2015 09:36

Lamm till påsk är ett trevlig inslag i ledigheten. Dilamm är att föredra med sin milda, lena smak och mört så det smälter i munnen. Jag föredrar även här klassisk kryddning som, timjan, rostad vitlök, lagerblad och citron. En krämig polenta matad med parmesan oliver och soltorkade tomater är uppskattat. Skysås med hela rostade vitlöksklyftor, puylinser och röttportvin fulländar. Grönsaker är ju ett måste även här och då bönor aldrig fel. Uppsvängda med scharlottenlök smör och salt.
Lägg upp på stora fat och alla får fördela efter eget tycke och smak.

Skygrund med rostad tomatpuré vitlök morot lök

Av Fredrik Söderberg - 22 mars 2015 16:20

Ett trevligt smör som extra krydda till exempelvis en bättre köttbit.
Enkelt är det dessutom, lite framförhållning krävs. Hacka två st bananscharlottenlökar fint, fräs av i en kastrull med lite olja utan att ta färg. Slå på två dl rött vin och koka in helt, kyl ned innan nästa steg kan tas. Ta fram smör runt 300g, blanda i löken tillsätt hackad körvel dragon och persilja. Krydda upp med svartpeppar lite flingsalt. Vispa upp och servera. Enkelt och riktigt gott.

Av Fredrik Söderberg - 15 mars 2015 08:12

Man kommer aldrig bli fattig enbart för att man väljer ekologiska ägg. Skillnade hamnar i marginalen. Däremot får man ett mycket bättre ägg, hönsen har haft det betydligt bättre.
Gulan på ett ekologiskt ägg är mer orang än burhönsens. Hur man vill ha sina ägg kokta varierar ju såklart. En krämig mittpunkt är sällan fel och överkokta med torr gula är inget att föredra.

Mallen enligt mig.

Av Fredrik Söderberg - 14 mars 2015 08:50

Att undervärdera champinjonens värde enbart för att priset är humant är onödigt. Visst den är långt ifrån styrkan som Karl-Johansvampen och kantarellen. Champinjoner passar ypperligt att förädla.
Tvätta av små fina champinjoner, lägg i kastrull med olivolja citron vitlök lagerblad timjanskvistar salt svartpeppar och lite grönsaksbuljong. Koka in och servera som tillbehör.
Eller varför inte:
Fräs av tvättade små tillsammans vitlök citron tomatpuré tärnad tomat. Slå på Vittvin tomatjuice timjan citronskal salt socker lite röd chili, låt allt koka ihop och en topping till en vegsallad är färdig.
Förädla med smakrika krydda, utforska och utveckla och kom billigt undan.

Av Fredrik Söderberg - 8 mars 2015 21:37

Det är njutbart att stå i timtal en söndag och laga mat. Förbereda middagar som ska serveras senare i veckan och en trevlig middag till kvällen.
Det kräver att man är organisatorisk och att man vill ha det rent och snyggt när man jobbar för bästa effekt. Nog för att det roligt men det ska vara ett effektivt arbete.
Mitt bidrag i den mer tillkrånglade kategorin blev:
Fransk gårdskyckling (87dagar gammal) med cassoulet på confirerade kycklingben fänkålsrostad rotselleri&morot ristad lufttorkad skinka långbakade tomater och saltrostade pärlökar. Serverad med citronaioli mandelpotatischip samt risotto.
Tidskrävande vällagat och förbaskat gott.

Av Fredrik Söderberg - 1 mars 2015 20:23

En välmatad risotto är knappast hälsokost men förbaskat gott. Baka tomater i på 95grader med salt, svartpeppar vitlök lagerblad olivolja och lite socker. Addera gära lite busktimjan och apelsinskal. Stek blandade svampar hårt i olja, tänk på att svamp sväljer undan mycket salt. Mot slutet tillsättes fint hackad scharlottenlök, vitlök och lite levande smör. Fritera tunt skivad jordärtskocka, låt rinna av på hushållspapper och salta lätt.
Själva risottongrunden görs bäst av risottoris från saltåkvarn tillsammans med scharlottenlök vitlök Vittvin vegbuljong lagerblad smör och riven parmesan. Och glöm aldrig, en risotto ska röras konstant , vara krämig och alldeles underbar.

Av Fredrik Söderberg - 26 februari 2015 15:58

En något undanskuffad rätt i matdjungeln är den relativ lättlagade laxpuddingen.
Det behövs dock både god planering och en bra portion tålamod. En rätt som gemeneman förmodligen inte tar sig ann bara sådär ändå.
Du behöver följaktligen förutom ovan nämnda egenskaper. kokt skivad potatis, rejält med välsauterad gullök, skivad gravad lax, hackad dill och en äggstaning gjord på hälften standard mjöl och grädd. Lika många ägg per dl vätska är värt att notera i sammanhanget.
Potatis i ett jämt lager i botten på med löken sedan dill och rejält med lax ovan på detta. Sedan är det dill, lök och avsluta med potatis lagda som takpannor. Slå på äggstaningen och baka av tills fin färg erhållits och puddingen stannat.

Ovido - Quiz & Flashcards