Senaste inläggen

Av Fredrik Söderberg - 21 november 2015 09:43

Att koka en oxbringa hemma kräver tid, kunskap och en hel del tålamod. För välkokt kan det nästan inte bli, däremot underkokt och då blir det oätbart.

Jag föredrar den rimmade framför den den färska, den rimmade ger mer smak och en bra grundsälta.

Lägg bringan i kallt vatten tillsammans med delad gullök och morrot. Lagerblad, vitpeppar och några timjanskvistar läggs antingen i en purjo som delats först på mitten och sedan på längden eller i en kryddpåse. Annars är det lätt att skumma bort kryddorna. Sjud bringan upp till 90grader i mitten, glömm inte att skumma väl. Lägg sedan bringan i en långpanna och placera en över. Lägg en tyngd på och låt stå i kyl i 24 timmar.

Nu kan man skiva bringa och värma i buljongen eller steka.

Serveringsförslagen varierar efter tillagning och säsong.

Här är en höstlig variant med bakad pärlök trattkantareller bacon portvinssky och mandelpotatispuré.

Av Fredrik Söderberg - 14 november 2015 20:27

Skördade tidigare under hösten jordärtskockorna som planterats i pallkragar tidigt i våras.
Har man en gång planterat dem så blir man aldrig av med dem(vilken rackarns tur) man får aldrig upp alla knölar så det börjar om året efter.

En favoritvariant är att gräddkoka hela skockorna tillsammans med rostad vitlök.
Enkelt så det förslår är det oxå. Skala och lägg i citronvatten(annars blir de missfärgade)

Bryn i smöret som du innan rostat vitlöken i. Ge lite färg och slå på lite torrt vitt vin och koka ihop. Slå på rejält med grädde och koka ihop.
Servera som tillbehör till precis till vad som helst.

Enkelt och förbaskat gott

Av Fredrik Söderberg - 7 november 2015 18:18

En klassisk anrättningen som kräver få ingredienser.
Högrev tärnas i 2x2 cm stora bitar, brynt tillsammans med gullök och morot. Salta och peppra köttet innan bryningen, låt köttet ligga ett tag på skärbrädan så det inte börjar koka i stekpannan. Fyll på kastrullen med kallvatten och brun kalvfond, koka upp och skumma väl. Sänk värmen och lägg i rejält med kryddpeppar och lagerblad. Låt bräsera under lock i en timme. Kokkött ska vara rejält kokt, det får inte under några omständigheter knarra när man tuggar. Smaka av med spadet från inlagda rödbetor, rejält med smak av kryddpeppar och lagerblad. Smaka, smaka om tills de rätta proportionerna infinner sig. Nedskurna morötter som är genomkokta vänds ned på slutet av koket red av och ev färga med kulör. Och skinade på skånsk kalops och kalops är endast att den skånska innehåller morötter och det vill man ju inte vara utan. Såldes är detta den skånska varianten.

Skåningen

Av Fredrik Söderberg - 18 oktober 2015 20:25

Att odla i pallkragar är ett bra sätt att ha en liten organiserad odling. Själv har jag en för kompost och en för odling. Tre pallkragar hög för vara exakt. Komposten är en lite vetenskap i sig och väldigt roligt att följa under året. Varmt, kallt, för torr, för blöt etc etc.

Jordärtskockor huserar i den andra, lättodlat med god avkastning på investerat kapital.

Det sägs att om man en gång satt skockorna så får man aldrig bort dem.
Det förstår man när skörden tas upp, det blir alltid kvar några.
Plantera på våren och skörda sen höst, det kan vara tålamodsprövande. Vill man låta dom stå till våren så går det fint. Lätt att odla och fantastisk goda att förtära.

Av Fredrik Söderberg - 11 oktober 2015 09:12

Nu har de svenska äpplena landat i de flesta butikerna. Säsongen är kort och oftast ligger priset över de mer slätstrukna importsorterna. Många som äger ett äppelträd skördar det sällan, ring på och fråga om det finns några över. Dumt att låta dem gå till spillo.
Att koka äppelmos är inget vidare svårt och recept finns i överflöd. Gör en ren utan smaksättning och en mer kryddig, exempelvis med smak av ingefära eller klassisk kanel. Våga variera nu när överflödet finns.

Av Fredrik Söderberg - 13 september 2015 19:01

Blomkål är en favorit, lätt att få barnen att äta genom sin naturliga sötma. En potatispuré smaksatt med blomkålspuré är ett utmärkt sätt att få i barnen lite extra kolhydrater, som de så väl behöver.

En inte lika barnvänlig variant är ett helt blomkålshuve som bakas i ugn. Placera huvudet i en form som inte är allt för stor(då rinner allt ifrån som ska sjunka in i kålen)
Salta peppra lägg i skivad vitlök hela timjanskvistar några färska lagerblad och toppa med smör.

Baka på 120grader i ca 40-50min stick med en kniv och känn efter om den är klar(förmodligen har den en liten kärna) höj värmen och låt blomkålen få fin färg.

Servera som huvudrätt eller som tillbehör.

Förslag till servering

Av Fredrik Söderberg - 29 augusti 2015 12:53

Kalvdans är knappast något man bara kommer på att göra nara sådär ändå.
Det skulle kräva unika kontakter och god planering, men en falsk variant som är en fullgod ersättare kommer här!

Vispa ut mjölkpulvret i lite av mjölken. Vispa slätt med resten av mjölken och alla ingredienser utom kardemumman. Häll i en smort form och baka i vattenbad 150 grader tills puddingen stelnat. Stjälp upp, strö över kardemumma och servera med sylt.

1,5 dl mjölkpulver
7 dl gammaldags mjölk
2 ägg
1 krm salt
1,5 msk strösocker
1 tsk mald kardemumma

Det här kräver inget unikt handlag, men imponerar på omgivning.

Av Fredrik Söderberg - 22 augusti 2015 10:59

Koka oxbringan tills den är mör och fin. Ta upp, låt rinna av och lägg i press att svalna över natten. Spara buljongen.

Skala och skär rotsakerna i så små tärningar det går. Blanda och koka i buljongen. Sila ifrån när rotsakerna är mjuka. Blötlägg gelatinet och lös i lite buljong. Häll sedan ner i den kylda buljongen.

Skär oxbringan i så små tärningar som det går. Blanda kött med rotsaker i höga fina glas. Häll över buljongen med gelatin och låt stelna i kylskåp.

Riv drivor med pepparrot över.

Ett recept och anvisning att följa nu när dagarna blir kortare och långkoken smyger sig på.

Ovido - Quiz & Flashcards